19–26 Aralık 2020 Medya Tarama Raporu

Turnusol.ORG
3 min readDec 27, 2020

Bu rapor ilgili tarihler arasında çıkan 40.449 adet ulusal ve yerel haberlerde en sık görülen temalar üzerinden oluşturulmuştur.

Sokağa çıkma yasağı dendiğinde en çok kafaları karıştıran nokta yılbaşındaki kısıtlamanın kapsamı oldu. İhlallerle ilgili haberlerin gündem olmamaya başlaması ise bir rutin algısının oluştuğunu göstermekte. Covid-19’da ise son günlerde haberler aşılama çalışmaları ve bu çalışmalara karşı üretilen komplo teorilerine odaklanıyor. Bu kapsamda öne çıkan başlık ise BionTech! Ancak tüm bu gündemlerin müsebbibi Koronavirüs ise ulusal gündemde bu hafta birinci sırada olmasına rağmen yerel gündemde ilk konu değil.

Asgari ücretin belirlenmesi konusu bu haftanın farklılaşan başlığı olurken; özel sektör ücret politikalarının asgari ücrete bağımlılığının, nispeten huzurlu olan, bir üst gelir grubundakilerin de aslında asgari ücrete tabi hale geldikleri konusuna haberler içerisinde rastlayamadık. Ancak asgari ücret o kadar dikkatle izleniyor ki sadece ulusal basında değil yerel basında da bu haftanın 1. gündem maddesi oldu hatta koronavirüsten daha fazla tekrar edildi.

Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine ilişkin Kanun Teklifi ise içeriği ve uygulama yaklaşımı açısında eleştirilere maruz kalsa da olumsuz tepkilerin gündemde yer almadığını gözlemledik. Kapsamına derneklere yaptırım konusunun da dahil edildiği yasa tasarısı için bazı sivil toplum kuruluşları tarafından “sivil toplum faaliyetini fiilen engelleyeceği” öne sürüldü.

Yılbaşı yaklaştıkça her yıl olduğu gibi çıkan rutin yılbaşı alışverişi haberleri yerine bu yıl sahte içki operasyonları gündemde. Sahte içki imalatının bu kadar artması kuşkusuz oluşan alkol fiyatlarının doğal bir sonucu. Sahte içki nedenli ölümler de sık görülen haberler arasında.

Ayrıştırıcı Dilde Bu Hafta;

ADYA Turnusol ekibi tarafından geliştirilmiş bir algoritma. Bir haber veya köşe yazısı ya da herhangi bir metinde tanımlanmış nefret söylemi veya ayrıştırıcı dil unsurlarını algılamaya ve çözümlemeye yarıyor. Denemek isterseniz şuradan kullanabilirsiniz.

Ege denizinde göçmenlere yönelik Yunanistan’ın insani olmayan uygulamaları her ne kadar tasvip edilebilir olmasa da haber içeriklerinden farklı bir şekilde başlıklarda “Yunan” olarak kullanılan ifadenin bir nefret söylemi olduğu unutulmamalı. Özellikle yerel haber sitelerinde Yunanistan hükumetinin yanlış politikaları “Yunan” denilerek bir millete mal edilmekte.

Trendlere her gün yeni bir gündem girse de clikbait olmaktan öteye gitmeyen, eleştirel olmaktan uzak, haberler aslında değişmez bir devinim içerisinde. Birbirinin aynı haberleri yaygınlaştıracak şekilde dolaşıma sokan editörler, ayrıştırıcı dil kullanarak ya da çocuk kelimesinden medet umarak, farklılaşmaya çabalıyorlar.

Turnusol ekibi derlemeye ve analiz etmeye devam edecek.

İyi pazarlar!

--

--

Turnusol.ORG

Ayrıştırıcı dil ve yanıltıcı habere karşı yapay zeka.